Nu har jag genomfört mitt första besök på en av gårdarna i Samnans dalgång. Det är Vaksala Råby (V7 i min lista över gårdar), där Ulf Schmidt bor med sin fru. Jag har lärt känna Ulf genom politiken, bland annat när han och jag var gruppledare i socialnämnden i Uppsala för våra respektive partier. Råby visade sig vara spännande på betydligt fler andra sätt än att det ligger just vid Samnans högsta punkt och vattendelare, med anknytning både med linnélärjungen Carl Peter Thunberg och den världskände läkaren och talaren Hans Rosling.
Finns det två "Samnan"?
I bitande kyla, -10 grader, traskade vi ner till Samnans krök. Vid besöket insåg jag att Ulf och jag hade olika syn på vad "Samnan" egentligen är för något. För Ulf som flyttade in i Vaksala Råby när hans föräldrar köpte gården 1959, är Samnan det vattendrag som rinner förbi Råby, från Sjödyn norr om Vittulsberg, och vidare ut mot Gamla Uppsala. Han är dock naturligtvis medveten om att det finns en "annan" Samnan som börjar just här, och rinner åt andra hållet (mot sydöst).
På fotot ovan står jag och Ulf på en bro över Samnan (enligt Ulfs definition), men den finns inte med på min lista över broar över Samnan (förra blogginlägget). Den går nämligen från ett biflöde, som jag ser det, men då lever jag kvar i en bild av Samnan som är kanske 2000 år gammal. När Samnan fick sitt namn var det självklart att det var ett vattendrag som band samman Fyrisån och Funboån (som då ännu inte var en å utan mer en havsvik), men de senaste seklerna (kanske till och med över ett millenium) är det självklart att för folket i Råby så är Samnan det vattendrag som rinner förbi byn, och i en sväng vidare mot Gamla Uppsala.
Det var dock tydligt för Ulf var "den andra Samnan" börjar - och han pekade på vassruggen ute på åkern (syns längst till höger i bortre delen, närmast E4:an).
Råby Samnans dikningsföretag
Precis när Ulfs föräldrar flyttade in 1959 så genomfördes en utdikning av Samnan. Ett särskilt dikningsföretag inrättades där traktens bönder med mark gränsande till Samnan ingick, och en lång bit av sträckningen dikades ut.
Bakgrunden var att vattnet som rann ner via Vittulsberg, en egendom ägd av Greve Oscar Bernadotte uppströms mot Sjödyn, varje vår översvämmade de lågt liggande åkrarna. Ja, det kom så mycket vatten, så en del rann norrut mot Gamla Uppsala, och en del söderut längs den södra grenen av Samnan. Naturligtvis försvårade detta odlingen av marken, och efter dikningen har bara en översvämning skett, efter ett kraftigt höstregn.
Dikningsföretaget har alltså inte fyllt någon funktion sedan det inrättades, och är nu upplöst för gott.
Linnélärjunge byggde huset
Carl Peter Thunberg är mer känd utomlands än i Sverige. Det kan man bland annat se av artikeln på Wikipedia där den engelska är längre än den svenska. Han är en starkt bidragande orsak till att det japanska kejsarparet besökte Sverige i samband med Linnéjubiléet 2007.
Carl Peter Thunberg, foto från Gbg Naturhistoriska museum
Thunberg kartlade den japanska floran, och var en av mycket få västerlänningar som fick tillträde till det annars (från 1639-1854) i princip helt stängda landet. På vägen besökte han även Sydafrika där han bland annat upptäckte Rooibos-plantan.
Efter han kommit tillbaka från Japan 1779, köpte han huvudgården i Råby. Det är den ursprungliga gården (Råby 1:1) som var (åtminstone på 1800-talet) rusthållargård för livregementet till häst.
Han lät då uppföra ett nytt boningshus lite längre norrut, i lera som var en innovativ byggnadsmetod (kanske hade han fått inspiration från sina många resor). I det huset bor nu alltså Ulf och hans fru sedan några år, efter att Ulfs mamma gick bort 2017. Huset byggdes egentligen för Carl Peters son Per, som bodde där fram till 1834. Själv gifte sig Carl Peter med en dotter till Universitetets vice räntmästare Gabriel Ruda, och bosatte sig i Gränby. Så småningom flyttade de till Tunaberg (nuvarande Ärna), där Thunberg bodde i slutet av sitt liv (han dog 1828).
Hans Roslings anor på gården
Hans Rosling (även han mer känd utomlands än i Sverige) är mest känd för sina föreläsningar om Gap minder, en outtröttlig internationell folkbildare som genom statistik visar hur folk har det i olika länder. Han har annars varit mer verksam som läkare, inte minst internationellt i exempelvis Mocambique och på Kuba dit han reste på Fidel Castros förfrågan (finns att läsa i hans spännande självbiografi). Jag hamnade bredvid honom vid en middag med landstingets jubilarer (hans fru Agneta hade jobbat 25 år inom landstinget) när jag var landstingsråd runt 2008, verkligen en upplevelse.
Hans var på besök hos Ulf innan han gick bort för att titta på omgivningarna som hans farfarsfar bebott. Även hans pappa hade vistats där en del, eftersom det gamla dragontorpet fanns kvar i släkten Roslings ägo fram till för några tiotal år sedan.
Branden i Råby
För bara drygt ett par år sedan blev Ulf väckt mitt i natten av att brandkåren höll på att släcka hans stall, där han hyrde ut plats för fem hästar. Blixten hade slagit ner och lagården och ladan stod i ljusan låga. Tyvärr fanns det inte mycket att göra, utan allt brann ner, och även hästarna dog. Han visade mig elskåpet som det stod lågor ur klockan 3 på natten, grannarna i huset som han hyr ut fick stå utan vatten en stund. Både SVT och UNT rapporterade om olyckan.
Minnen från bronsålder och järnålder
Som vi pratar om lite grann i klippet så har Ulf Schmidt en historia som ordförande för Upplandsmuséet under 4 år. Jag frågar bland annat om utgrävningarna i Berget, Gamla Uppsala, som vi säkert har anledning att återkomma till.
Tack vare sitt historiska intresse har Ulf i höstas bidragit till en arkeologisk förundersökning på sina marker (förutom att man är tvingad till detta som markägare om man ska bygga något i områden med mycket fornlämningar). Man hittade då lämningar från äldre bronsåldern, vilket inte är så överraskande. Hela sträckningen längs Samnan är full av arkeologiska lämningar eftersom människor bodde här längs den dåtida strandkanten. Rapporten "En boplats vid Råby" finns att ladda ner från Riksantikvarieämbetets Forndok.
Det finns också en väldigt intressant runsten inom synhåll från huset. Det är U976. Bredvid finns en annan sten, med en skålgrop i, så det har säkerligen varit en historiskt viktig plats.
Är Greta Thunberg släkte med Carl Peter
När jag sökte på nätet fann jag en intressant anekdot om Greta Thunberg - som utomlands kopplas till den mer kände vetenskapsmannen från 1700-talet. Greta är enligt "Släktingar-bloggen", sondotter till Olof Thunberg, skådespelare som gjorde rösten till Bamse. Det verkar inte av texten som dessa Thunberg skulle vara släkt med Carl Peter, men Ulf har i kommentarsfältet skrivit en fråga, och nämner att han minns att hans föräldrar skulle ha tagit emot besök av Olof Thunberg från Sthlm (2003), som påstod sig vara släkt med Carl Peter Thunberg! Alltså torde det finnas ett släktskap.
Återstår resten
Ulf gav flera intressanta tips om sina grannar, så jag har all anledning att återkomma till granngårdarna, Brillinge, Berget, Lövstaholm och flera gårdar i Vaksala. Han hade också en väldigt spännande historia om hur några pojkar som när de lekte vid ett vattendrag vid Vaksala Plenninge (ett stenkast från där jag bor) hittade runor ristade på en sten. Spännande - speciellt med tanke på att de två runstenarna i Danmarks Sällinge (grannbyn) är förkomna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar